dijous, 2 de febrer de 2017

Projecte Plàstic 0

PROGRAMES-PROJECTES
  
Projecte Plàstic 0

Al voltant de 300 alumnes de 5è de primària participen en el Projecte Plàstic 0, analitzaran els microplàstics de la sorra perquè els científics n’avaluïn els resultats.

Escoles participants: Escola Quatre Vents, Escola Pinya de Rosa, Escola Mossèn Joan Batlle, Escola Joaquim Ruyra, Escola Sa Forcanera, Escola Carles Faust, Escola Napoleó Soliva.

Objectiu: sensibilitzar i conscienciar als alumnes sobre la contaminació de plàstics i, concretament, dels microplàstics que poden entrar a la cadena alimentària i suposen un greu problema pel medi marí.

El CEAB compta amb diferents projectes de recerca científica dins de la plataforma Observadors del mar, que es coordina des de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). I un d’aquests projectes és el de Plàstic 0, que treballa per fer un diagnòstic global de la problemàtica dels plàstics a nivell de platges, costes, mars i oceans, i elaborar solucions conjuntes amb els principals actors implicats.

Les escoles participants, amb el suport del Centre de Recursos Pedagògics La Selva II, realitzaran la recollida de mostres de sorra seguint el protocol científic prèviament establert. Seguidament, els nens i nenes analitzaran les mostres per buscar i classificar els microplàstics que hi trobin. I per últim, les dades arribaran als científics del projecte Plàstic 0 a través de la plataforma de ciència ciutadana Observadors del Mar.

Durant aquesta setmana han començat els mostrejos a la platja de Blanes i se seguiran fent fins al juny. Cada escola té assignats uns dies i zones per a la recollida de mostres.

Les dades obtingudes seran molt valuoses perquè els científics involucrats en el projecte puguin respondre a algunes preguntes, com ara, si hi ha variacions de concentració de microplàstics en l’espai i en el temps o si s’acumulen més en unes o altres zones de la platja, per exemple.

Abans que acabi el curs, està previst tenir els resultats preliminars dels investigadors i seran els alumnes de l’Escola Mossèn Joan Batlle els que les analitzaran i compartiran amb la resta d’alumnes, la ciutadania i els gestors de l’entorn proper. L’Escola Mossèn Joan Batlle liderarà el seguiment de la presència de microplàstics a la sorra de la platja de Blanes. L'escola forma part del projecte Escoles TANDEM de la fundació La Pedrera i té com a institució de referència el CEAB -CSIC de Blanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada