dimecres, 30 de gener de 2013

XVI Jornades per a l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques

XVI Jornades per a l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques - Matemàtiques i creativitat: un món en construcció
 JORNADES                   

Enguany, la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX és l’encarregada d’organitzar la XVI edició de les Jornades  per a l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques.

Lloc: Palma de Mallorca
Data: del 2 al 5 de juliol
Programa: conferències, ponències i espais de debat

dimecres, 23 de gener de 2013

La festa del somni en portada a l'XTEC

La Festa del somni, experiència educativa de l'Escola de Maçanet de la Selva, ha sortit a la portada de l'XTEC.


      Des del 21 de gener

dilluns, 21 de gener de 2013

XVI edició de l’Experiència Fotogràfica Internacional dels Monuments (EFIM)

CONCURSOS                 
L’objectiu de la EFIM és apropar als joves el patrimoni monumental del seu territori per tal que aprenguin a descobrir-lo, valorar-lo i estimar-lo, per mitjà de la fotografia. Aquest concurs fotogràfic està organitzat per la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i està apadrinada pel Consell d’Europa. 

Participar a l’EFIM consisteix a visitar i fotografiar o filmar un monument. Els participants han de formar part d’un col·lectiu escolar i han d’estar acompanyats d’un professor responsable del grup. Els alumnes finalistes reben com a premi, per a ells i per a un docent del seu centre, la participació a “L’experiència EFIM” un taller de fotografia de patrimoni arquitectònic amb un fotògraf professional que es realitzarà en un monument català i altres activitats relacionades amb el món de la imatge. Aquestes activitats es realitzaran en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni (setembre 2013). A més, als guanyadors viatjaran a Estrasburg per participar a la cerimònia de lliurament dels diplomes internacionals que lliura el Consell d’Europa en una cerimònia a la qual assisteixen els premiats d’arreu del món. 

Activitat adreçada a alumant de primària i secundària (edat d’entre 10 i 20 anys.)
Inscripcions fins el 24 de maig. 

Materials d'orientació educativa

Actualització dels continguts d'orientació educativa del Departament d'Ensenyament. 

Prohibit no tocar!, experiències matemàtiques

RECURSOS                   


El Museu de Matemàtiques de Catalunya (www.mmaca.cat) presenta materials per apropar les matemàtiques a nois i noies de primària, secundària i batxillerat, i també al públic en general.

De l’11 de febrer al 14 de març de 2013, es podrà visitar l'exposició Prohibit no tocar!, a la Sala d’Exposicions de la Casa de la Cultura de Lloret de Mar 
Amb un objectiu divulgatiu, la mostra vol provocar al visitant el plaer de reflexionar, deduir, discutir i, sobretot, jugar amb els artefactes exposats. 
En el marc de l'exposició, s'ha organitzat un cicle de  quatre conferències de caràcter divulgatiu, amb el títol Experiències matemàtiques a l'abast de tothom.

L'entrada és lliure de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 16 a 20:30 h. 
Dissabtes de 10 a 14h. 
Per a les visites guiades escolars, cal inscriure's a la Biblioteca Municipal 
(T  972 349055 | biblioteca@lloret.cat).

Materials del Grup de Treball Coneguem l'entorn

RECURSOS                   Us presentem el material elaborat  pel Grup de Treball Coneguem l'entornen el marc del Pla de Formació de Zona de la Selva II 2011-2012 . Es tracta d'una proposta pensada per conèixer l'oferta lúdica i cultural de Lloret de Mar, Blanes, Tossa de Mar, que conté una guia interdisciplinar per al professorat d'ensenyament secundari de diverses àrees, i fitxes per treballar diferents indrets de l'entorn (monuments, jardins...).
Aquest any el grup continua la seva tasca de creació de materials amb indrets d'altres poblacions de l'entorn.

divendres, 18 de gener de 2013

Documents per al desplegament de les competències bàsiques en llengua i matemàtiques

Competències bàsiques (àmbit lingüístic - matemàtic)

El Departament d'Ensenyament presenta una col·lecció de documents amb el desplegament de les competències bàsiques associades a les matèries del currículum de llengua i matemàtiques a l'educació primària i a l'educació secundària obligatòria.


Educació secundària: àmbit lingüístic | àmbit matemàtic 

dimarts, 15 de gener de 2013

Destacats del mes de gener


> PROJECTE
DiversiTAC és un projecte que ofereix materials per a la secundària oberts a tothom, que permeten treballar de forma col·laborativa tres eixos principals:
- Educació en valors per a la ciutadania crítica i intercultural
- Educació en comunicació
- Educació per mitjà de les Tecnologies per a l’Aprenentatge i el Coneixement

> EXPERIÈNCIES EDUCATIVES
La Festa del somni (comunitat d'aprenentatge)

> Eina TIC
Blubbr és una eina que permet incorporar preguntes d'opció múltiple a partir de vídeos de Youtube.

> TESTIMONI
John Hunter és un mestre que, a partir d'una estructura de metacrilat, ha creat el joc de la pau mundial, un joc de rol que representa el món on els alumnes adopten diferents papers (ministres, ambaixadors...), planifiquen activitats econòmiques i desenvolupen estratègies per governar el món des d'una perspectiva sostenible i pacífica. Ell mateix ho explica en aquest vídeo.


Idioma: anglès | Subtítols: castellà


_________________

Dia Escolar de la No-violència i la Pau 2013

imatge

RECURSOS                   

Digues la teva pel control de les armes! es el títol de l'activitat que la Fundació per la Pau proposa per celebrar el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). La proposta està pensada per recollir arguments en favor del control de les armes, que s’enviaran a la campanya internacional Armes Sota Control i a les Nacions Unides.

Descarregar la proposta didàctica
Vídeo de la campanya Armes Sota Control (subtítols en català)

_______________________

Microform@ció TIC al CRP

 FORMACIÓ                  

Engeguem les sessions de microform@ció.

S'ha obert el termini de preinscripció de la primera sessió "Enriquim els blocs", adreçada al professorat de qualsevol nivell educatiu que tingui un domini bàsic de les eines informàtiques i vulgui millorar el seu bloc d'àrea, d'aula, de cicle o d'escola. 

Contingut: Inserció d'àlbums de fotos, vídeos, presentacions, documents, so...
Lloc: CRP de la Selva II de Blanes
Data: dijous 31 de gener de 2013
Hora: de 17:30 a 19:30


dilluns, 14 de gener de 2013

Romanorum Vita, exposició virtual

RECURSOS                    

Romanorum Vita és una exposició de divulgació històrica pensada per a tots els públics que convida a passejar per una ciutat romana, un dia qualsevol, poc abans de la destrucció de Pompeia, l’any 79 dC, en plena època imperial.

És un projecte de divulgació històrica de l'Obra Social ”la Caixa” que permet conèixer la vida quotidiana dels habitants d'una ciutat de l'Imperio romà.  L'exposició és itinerant, però que també es pot visitar de manera virtual, llegint el catàleg en línia, o bé fent una visita virtual (en 3D).

_________________
Per saber-ne més: Bloc de l'exposició

divendres, 11 de gener de 2013

Material per treballar el conte d'en Patufet a les aules

RECURSOS                    

El Grup d’Innovació i Recerca per a l´Ensenyament de la Filosofia (GIREF), associació que promou la proposta educativa FILOSOFIA 3/18,  presenta un nou material per treballar el conte d'en Patufet a les aules.

Material:
______________________
Més contes
Contes a l'Edu365 | Racó de contes a XTEC


"Parlem de drogues", programa de prevenció del consum de drogues


 JORNADES                    

Del 8 de febrer al 5 de maig de 2013 es presentarà a Girona l'exposició "Parlem de drogues", al CaixaForum Girona. L'objectiu de l'exposició és prevenir el consum de drogues entre els joves i proporcionar-los recursos per abordar el tema des de diferents punts de vista (científic, mèdic i social). L'exposició s'emmarca dins el programa educatiu "Parlem de drogues". 
Per conèixer més exhaustivament el contingut d’aquesta proposta, s'ha organitzat una jornada de formació del programa sobre prevenció del consum de drogues, el dia 12 de febrer de 2013 e 16h a 20h a la sala d’actes de CaixaForum Girona, situada al C/ dels Ciutadans 19.

Activitats de la jornada: 

  • CONFERÈNCIA “Prevenció des d’un enfocament científic basat en neurobiologia de l’addicció” a càrrec del Dr. Rafael Maldonado, catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. 
  • VISITA COMENTADA A L’EXPOSICIÓ PARLEM DE DROGUES a càrrec del Dr. Rafael Maldonado 
  • TAULA RODONA SOBRE PREVENCIÓ DEL CONSUM DE DROGUES des de la vessant psicosocial, a càrrec d’experts i professionals de Girona.

_________________
Per saber-ne més:
Recursos per treballar a classe la prevenció del consum de drogues

Convocatòria de concurs de mèrits per seleccionar director/a

NORMATIVA                        

Al DOGC núm 6290 (10/01/2013) es fa pública la Resolució ENS/3009/2012 de 14 de desembre, de la convocatòria de concurs de mèrits per seleccionar el director/a dels centres educatius que depenen del Departament d'Ensenyament.
 Generalitat de Catalunya - gencat.cat
El termini de presentació de sol·licituds és des de l'11 al 25 de gener de 2013.Museu Nacional d'art de Catalunya, visites gratuïtes

RECURSOS               

A partir de l’1 de gener de 2013, el Museu Nacional d’Art de Catalunya obrirà gratuïtament totes les tardes de dissabte a partir de les 15 h i fins al tancament (a les 18 h a l’hivern i a les 20 h a l’estiu).

Jornades Moviment i llenguatge: La vivència del llenguatge

 JORNADES                    
Des de la Universitat de Girona juntament amb l’Eix-Centre de Pedagogia Corporal s'organitzen les 1es Jornades MOVIMENT I LLENGUATGE: La vivència del Llenguatge, que es duran a terme el dies 25 i 26 de gener de 2013.
La jornada “Moviment i llenguatge” vol ser un espai de trobada adreçada a professionals i estudiants de l’educació i de la salut per a viure i pensar sobre el sentit i l’amplitud del llenguatge que comunica.

Els objetius de la jornada són:
  • Introduir-nos en el coneixement de les bases de la neurologia funcional que sostenen el desenvolupament del llenguatge. 
  • Experimentar a través de diferents llenguatges el trajecte: sensorial-perceptiu-emocional-consciència-pensament.
  • Reflexionar i analitzar a partir del treball realitzat als tallers, dels continguts comunicats a la ponència inicial i de la pròpia experiència de cadascú. 
  • Obrir un espai d’intercanvi per contrastar i per experimentar de nou el que a través del llenguatge la persona pot dir i expressar. 


Data límit d'inscripció: 15 de gener de 2013. 
Programa

Concurs de periodisme a les aules

CONCURSOS                  
El País de los Estudiantes és un programa de periodisme a les aules que permet impulsar el treball en equip amb l'objectiu de realitzar un diari per Internet, amb la possibilitat de fer-ho en diversos formats (en paper o digital).
El País de los Estudiantes

Inscripció oberta fins el 31 de gener de 2013
dimarts, 8 de gener de 2013

Assignacions als cursos en línia del Departament d'Ensenyament

 CURSOS                     
XTEC
Les assignacions a les activitats de formació permanent en línia del segon període del curs 2012-2013 es podran consultar a partir del dia 24 de gener.

Novetats Mediateca gener 2013

MEDIATECA            


Llegir i escriure per viure
Fons Esteve, Montserrat
La Galera, 2008
Presenta una planificació de l'ensenyament i l'aprenentatge inicials de la lectura i l'escriptura, que integra els coneixements actuals sobre què és llegir i què és escriure, la manera com entenem avui que els infants construeixen el seu pensament i les diferents pràctiques educatives que s'han mostrat útils per iniciar el procés d'alfabetització.
Llegir més enllà de les lletres
Queralt, Enric
Pagès editors, 2012
Assaig sobre algunes de les raons que, encara avui, impedeixen avançar en la didàctica de la lectura als centres educatius. Desenvolupa els aspectes nuclears de la didàctica de la lectura, amb aportació de referents teòrics i amb inclusió d’exemples.DVD

Bebés
Bhalmès, Thomas
Un documental que segueix la vida de quatre nadons de quatre indrets del món.

Slumdog millonaire
Balmès, Thomas
2008
Un jove indi participa en el concurs Qui vol ser milionari? Davant la sorpresa general, el noi contesta les preguntes. Cada resposta condueix a moments del seu passat, en els quals queda reflectida la misèria i l'esperança de l'Índia.

Diarios de la calle
LaGrvanesse, Richard
2007
Una jove professora acabada de llicenciar comença a treballar fent classes de llengua en un institut de Long Beach (Califòrnia), amb alumnes, que viuen en barris marginals, marcats per la violència de les bandes. La professora descobreix com guanyar-se el seu respecte i confiança i com ajudar-los a canviar.Sweet sixteen
LaGrvanesse, Richard
2007
Una jove professora acabada de llicenciar comença a treballar fent classes de llengua en un institut de Long Beach (Califòrnia), amb alumnes, que viuen en barris marginals, marcats per la violència de les bandes. La professora descobreix com guanyar-se el seu respecte i confiança i com ajudar-los a canviar.